Postoj vítězů

17
Prosinec
2015



Martin Hošták

Produkťák

Na firmě od roku 2010


Začátkem roku jsem se rozhodl, že přinesu nový vítr do prezentací u nás ve firmě. Že konečně zabiju odrážky, uklidím slajdy od zbytečného balastu a to, co se bude ke slajdům říkat, už nikoho neunudí.

Hodně velká výzva.

Nebudu teď psát o školeních, článcích ani mém vystoupení na konferenci (to vše se můžete dozvědět z videa na konci příspěvku). Místo toho se chci podělit o jeden z tipů, na který mám největší pozitivní ohlas od kolegů. A tip zní – zaujměte postoj moci.

Podle výzkumů mají lidi největší strach z mluvení na veřejnosti. Číslo dva je smrt. To znamená, že pokud jde běžný člověk na pohřeb, raději bude ležet v rakvi, než by měl přednést řeč o zemřelém. Trémou totiž trpí 75% populace.

Během hledání vhodných tipů, jak zlepšit prezentace a prezentování jsem narazil na video od psychologičky Amy Cuddy s názvem „Vaše řeč těla formuje to, kým jste“. Doporučuju shlédnout (jsou tam i české titulky):

 

 

Hlavní myšlenkou je, že naše vlastní neverbální projevy řídí to, jak o sobě přemýšlíme a jaký máme ze sebe pocit. Takže pokud budu stát na pódiu jako poražený, mé tělo se vnitřně přizpůsobí. Konkrétně se mi sníží testosteron a zvýší kortizol (hormon stresu). Funguje to ale i opačně – stačí zaujmout postoj vítěze na 2 minuty a hladina testosteronu vystřelí o 20% a kortizol spadne o celou čtvrtinu.

Může to ale fungovat v praxi? Hladinu hormonů jsme sice neměřili, ale kolegové z obchodních týmů mi po vyzkoušení napsali:

Tak jsem udělal menší testování toho nabuzení před akcí na schůzkách i na telefonování.
Co se týče domlouvání schůzek, zvedlo mi to skoro o dvojnásobek (46%) úspěšnost. Vzorek byl cca 150 telefonátů. Hlavní rozdíl byl v přesvědčivosti a délce toho hovoru.
Na schůzkách se mi zvýšila úspěšnost prodeje z 30% na 60%, byl jsem víc přímý a celkově to bral trošku přímočařeji.
Martin

Co mi rozhodně funguje, jak už při schůzce nebo telefonu, tak gesta vítězství. Prezentace jsou pak mnohem uvolněnější a v telefonátu se nedostávám do slepé uličky a nezakoktám se.
Kuba

Děkuji za Tvou prezentaci Jak na skvělou prezentaci. Pěkně jsi to vše shrnul a dal inspiraci. Hned druhý den po jsem byl na obchodní prezentaci, kde jsem cíleně něco použil a pak z toho měl opravdu dobrý pocit i zpětnou vazbu. Napřed jsem během prezentace používal hodně reálných příkladů a přirovnání a na závěr použil postoj moci a gesto vítěze.
Pavel

Tak jsem v úterý poprvé prezentoval, bez nějaké velké přípravy. A co jsem použil, bylo to, že jsem se před prezentací „nabudil“, používal uvolněná gesta. Fakt pomohlo.
Honza

Pro mě osobně je tohle ten známý „důkaz místo slibů“, protože zkušenosti jsou víc než jen prosté informace. Vyzkoušejte to také a napište do diskuze níže, jak vám to zafungovalo.

p.s.: Pokud chcete vidět i ostatní tipy, které jsem dával svým kolegům, nahrál jsem pro vás záznam ze školení „Jak na skvělou prezentaci bez mučení publika“ na video (cca 20 minut):


 


Přidat komentář